Novosti

Znakovateljice pokazuju riječ škola

Mala znakovna škola

7.6.2021.

Zatvaramo i Malu znakovnu školu. Naši prvašići Osnovne škole Voltino idu na zaslužene praznike.

Naučili su jako puno znakovnog jezika, unatoč svim epidemiološkim ograničenjima. Zahvaljujući sponzorskim sredstvima Gradske plinare Zagreb, polaznici Male znakovne škole dobili su pribor za crtanje, ruksačiće, bočice za vodu, privjeske u obliku ruke koja pokazuje prvo slovo njihovog imena, a na kraju i zahvalnice.

Našim znakovateljicama to je bilo jedno divno iskustvo i nadamo se da će se projekt nastaviti iduće školske godine.

Dotaknimo putove frankopana

31.5.2021.

Proveli smo prekrasan dan na izletu u Kraljevici, Bakru i na Trsatu. Vrijeme je bilo sunčano, vodič pričljiv, hrana ukusna, izletnici dobro raspoloženi, lokaliteti zanimljivi.  Ljudima se najviše svidjelo na trsatskoj kuli i u bakarskim katakombama.

Ovaj izlet je jedna od aktivnosti projekta “Dotaknimo putove Frankopana” kojeg financira Ministarstvo kulture i medija, a provodi Centar UP2DATE u partnerstvu s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije.

Korisnici na turističkom razgledu
Neznane junakinje s korisnicima

Neznane junakinje

27.5.2021.

Prošetali smo kroz mračni srednji vijek s neznanim i znanim junakinjama tog mističnog doba.

Dočarale su nam modu i medicinu svog vremena, načine zabavljanja, stilove gradnje plemićkih palača, opisale su nam tadašnju gastronomsku ponudu i prihvatljive načine ponašanja za stolom, značajne spletkarske uloge žena u kreiranju političkog života i još puno toga što nam je bilo zastrašujuće i neshvatljivo, ali i puno toga jako smiješnog.

Aktivnost provodimo u suradnji s Centrom mladih „Ribnjak“ kroz projekt „Jednaki u kulturi“ kojeg financira grad Zagreb.

Promocija projekta s tumačem znakovnog jezika do samostalnosti

6.5.2021.

U ugodnom ambijentu izletišta Cowboy nedaleko Zagreba održali smo predstavljanje našeg EU projekta “S tumačem znakovnog jezika do samostalnosti”.

Kroz taj projekt zaposleno je 5 osoba, od toga čak 3 tumačice/prevoditeljice znakovnog jezika, a uslugu koristi 11 korisnika, 7 gluhoslijepih i 4 gluhe osobe. Što za njih znači postojanje ovakve usluge, objasnili su Sanja Fališevac, Mario Dolić i Jasenka Škorjanec, radno aktivne osobe s kombiniranim oštećenjima i vida i sluha.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali u okviru trajnog poziva “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2.” Vrijednost projekta iznosi 1.095.860,00 kuna, a provedba traje 2 godine.

Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života gluhoslijepih osoba putem usluga tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, a time će se postići uključivanje naših gluhoslijepih članova u zajednicu što će utjecati na podizanje kvalitete njihova života – smanjivanju izolacije, straha od nepoznatog te očuvanju kognitivnih funkcija.

“Usluga prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika omogućava gluhoslijepim osobama bezbrižan odlazak na posao, u kupovinu, kod liječnika, na poštu, u banku i slično. Ovaj projekt promiče pomirenje poslovnog i obiteljskog života omogućavajući gluhoslijepim osobama samostalniji život i veću uključenost u zajednicu.” – istaknula je Ivana Drgalić, jedna od zaposlenih prevoditeljica znakovnog jezika.

No ostaje pitanje bez odgovora: što kad projekt završi, a korisnici ostanu bez ove usluge?

Sudionici press konferencije
Proces prilagodbe literature

Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta

30.4.2021.

Uspješno smo realizirali projekt „Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta“ u kojem smo prilagodili ukupno 102 naslova stručne literature za četiri studenta s oštećenjem vida.

Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a partner nam je bio fakultet Hrvatskih studija.

Međunarodna noć knjige

26.4.2021.

Uspješno smo odradili i naše “Čitanje u mraku” povodom desete manifestacije Noći knjige.

Još jednom zahvaljujemo svim sudionicima programa, čestitamo dobitnicima nagrada i dijelimo s vama neke zanimljivije trenutke.

A kako je to izgledalo, pogledajte na sljedećoj poveznici.

Voditelji programa

Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE

LOKACIJA

Ulica grada Mainza 29
10000 ZAGREB

INFO

OIB | 81236156441
IBAN | HR0323600001101502828

KONTAKT

T  |  +385 1 4839534
E  |  info@up2date.hr

Oznaka pristupačnosti
up2date logo