Novosti

Vodičica i posjetitelji slušaju sablasnu priču u blizini katedrale

Sablasna šetnja

23.11.2022.

Hrabrih dvadeset i dvoje usudilo se prošetati Zagrebom noću uz sablasne priče mračnog srednjeg vijeka.
 
Naša vodičica Martina Fingrid odvela nas je u neke uklete kuće, na mjesta napada strašnih čudovišta na ljude, do kosturnice kod koje se i danas događaju razne neobičnosti, a čuli smo i tajne tunela skrivenih ispod Gornjega Grada.
 
Sablasna šetnja dio je projekta Jednaki u kulturi kojeg provodi Centar mladih Ribnjak u partnerstvu sa Centrom UP2DATE, a financira Grad Zagreb kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022.godinu

beup2date 4. modul "Mjere za poticanje zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom"

16.11.2022.

I danas smo naučili nešto novo od predavačice Sonje Juričić Cvitan.
 
Na radionici 4. modula Programa izobrazbe „Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti“, pod nazivom “Mjere za poticanje zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom”, upoznali smo se sa poticajima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i drugim mjerama za poticanje zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom, podijelili iskustva u prilagodbi radnog mjesta i uvjeta rada uz poticaje, subvenciji plaće i drugim poticajima te nastojali zajednički pronaći rješenja za neke probleme iz prakse.
 
Projekt BeUp2date provodi Centar UP2DATE u partnerstvu s Udruga Zamisli, uz financijsku podršku iz Europskog socijalnog fonda, te iz državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.
sudionici radionice na grupnoj raspravi
natjecatelji na starutu utrke Tandem-bike

Završen je projekt Kruha i igara

7.11.2022.

Neki su više jeli kruha, neki su bili uigraniji, ali je najvažnije da smo se malo rekreirali na svježem zagrebačkom zraku i dobro se zabavili.
 
Dakle, završen je projekt Kruha i igara u provedbi Centra UP2DATE i
 
Kroz 3 kola u natjecateljskom duhu 30 osoba s invaliditetom rekreiralo se na otvorenom uz pratnju volontera, a s ciljem održavanja psihofizičkog zdravlja.
 
Bile su 4 kategorije rekreativnih aktivnosti, a poredak je manje važan od činjenice da su se svi sudionici iz vikenda u vikend dobro zabavljali i družili u sportskom štimungu.
 
Medalje najuspješnijim rekreativcima dodijelio je dobro raspoloženi izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, gospodin Branimir Šutalo.
 
Poredak
Brzo kretanje u invalidskim kolicima na ručni pogon nije bila baš posjećena disciplina, ali uporna je bila i zato je jedina nagrađena:
Daša Banjac u pratnji mame Jadranke.
 
Brzo kretanje u elektromotornim kolicima:
1. mjesto Nevena Zubčić
2. mjesto Denis Marijon
3. mjesto Melani Boris
 
Brzo hodanje:
1. mjesto Danijela Vidas u pratnji Karmen Čičko
2. mjesto Laura Džalto u pratnji mame Ivane
3. mjesto Kristina Krsnik u pratnji Ramona Vidaković
 
Vožnja tandem bicikla:
1. mjesto Katarina Ivkić u pratnji Dina Kuis
2. mjesto Nijaz Škaljo u pratnji Matije Nalisa
3. mjesto Petra Feniks Deša u pratnji Igor Kučević.
 
Ali bez naših sjajnih volontera to ništa ne bi bilo moguće i zato im se i ovim putem beskrajno zahvaljujemo!

CARNET Users Conference CUC

2.11.2022.

I ove godine smo sudjelovali na Međunarodnoj znanstveno – stručnoj konferenciji – CARNET Users Conference CUC koja se održavala od 26. do 28. listopada u Šibeniku pod nazivom Otvaranje u zatvorenom svijetu: postdigitalna znanost i obrazovanje”.
 
Voditeljica tehničke podrške u Centru UP2DATE, Marija Livajušić, predstavila je svoj konferencijski rad na temu Ne/mogućnost inkluzivnog obrazovanja za učenike oštećenog vida uvršten u kategoriju digitalna pristupačnost (mrežnih stranica, mobilnih aplikacija i digitalnih dokumenata) i pristupačno okruženje.
Digitalna podijeljenost i digitalna inkluzija.
 
Puno toga smo rekli, puno toga smo čuli, a oko primjene svih mogućnosti moramo još puno raditi, objašnjavati i educirati.
predavačica sjedi za računalom
djelatnice UP2DATE i ravnateljica škole

Projekt Knjiga po mjeri svakog učenika

28.10.2022.

Napravili smo knjige po mjeri naših slijepih i slabovidnih učenika i predali ih na korištenje. 
 
Neke su knjige digitalne, neke na uvećanom tisku, prema potrebi svakog učenika pojedinačno, ali je najvažnije da su gotove.
 
Dečkima želimo uspješnu školsku godinu, a mi nastavljamo s prijavama projekata prilagodbe literature.
 
Projekt Knjiga po mjeri svakog učenika provodimo u partnerstvu s OŠ Dragutina Domjanića iz Sveti Ivan ZelinaiI. gimnazijom Zagreb uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U POČAST POKOJNICIMA I PRETCIMA

27.10.2022.

Vjerovatno mislite da predavanje na temu smrti mora biti ozbiljno i tužno! Doživjeli smo sasvim suprotno! 
 
Muzejska savjetnica i voditeljica muzejske edukacije Etnografskog muzeja, gđa Željka Jelavić, govorila nam je najviše o meksičkim običajima štovanja umrlih gdje se kroz pjesmu, ples, smijeh i druženje sjećaju svojih pokojnika za razliku od naših domaćih običaja tihog žalovanja, plača i obilazaka grobova.
 
Doznali smo puno i o Noći vještica uključujući i informaciju da je to irski običaj prenesen u Ameriku i da je u ulozi bundeve nekad bila repa. Uglavnom, bilo je zabavno.
 
Predavanje je dio projekta Jednaki u kulturi kojeg provodi Centar mladih Ribnjak u partnerstvu sa Centrom UP2DATE, a financira Grad Zagreb kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022.godinu.
posjetitelji predavanja stoje u predvorju Etnografskog muzeja
djelatnice Centra na radionici u osnovnoj školi

Baš smo cool
tako jednaki, a tako različiti!

7.10.2022.

 
Opet smo kroz ove naše igroaktivne radionice učili o različitosti i o načinu pristupanja osobama s invaliditetom. Posjetili smo učenike prvog A i sedmog B OŠ M. Laginje i učenike prvog A OŠ M. Krleže koji su brzo naučili što je dobro, a što loše reći ili napraviti u nekoj situaciji.
 
Aktivnost je dio programa Inkluzivni tjedan na Ribnjaku čiji je nositelj Udruga Kozlići, a partneri su Centar mladih “Ribnjak” i Udruga Zaželi.

BEUP2DATE 3. MODUL “ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA”

5.10.2022.

Sonja Juričić Cvitan, naša stručna suradnica na projektu BEUP2DATE održala je treći modul izobrazbe iz područja radnog prava s naglaskom na osobe s invaliditetom. 
 
Na radionici “Zasnivanje radnog odnosa” upoznali smo se s obveznim sadržajem ugovora o radu i obvezama poslodavca prilikom zapošljavanja radnika, sastavili ugovor o radu i ispunili evidenciju radnika za radna mjesta koja smo utvrdili na prethodnoj radionici te promišljali o problemima i mogućim rješenjima pri uvođenju radnika u posao, a osobito radnika s invaliditetom. 
 
Projekt BeUp2date provodi Centar UP2DATE u partnerstvu s Udruga Zamisli, uz financijsku podršku iz Europskog socijalnog fonda, te iz državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.
predavačica i polaznici radionice
posjetitelji stoje oko učiteljice Branke

Zlatarovo zlato kroz šetnju i priču

1.10.2022.

Prošetali smo sa Šenoinom učiteljicom Brankom kroz povijest Zagreba i kroz radnju romana Zlatarovo zlato. 
 
Od katedrale gdje su se prvi put susreli Dora Krupićeva i Pavao Gregorijanec, zagrebački Romeo i Julija, pa preko Dolca i Krvavog mosta, kroz Kamenita vrata, mimo Klovićevih dvora pa kroz Vitezićevu ulicu do Markovog trga, onda do Parka Bele IV. Gdje su se odvijali važni događaji za povijest grada Zagreba i za Šenoin roman Zlatarovo zlato, slušali smo priču učiteljice Branke i ponovili malo povijesno gradivo, ali i osvježili sjećanje na osnovnoškolsku lektiru.
 
Aktivnost je dio projekta Jednaki u kulturi kojeg provodi Centar mladih Ribnjak u partnerstvu sa Centrom UP2DATE, financiranog kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022.godinu.

BEUP2DATE 2. MODUL “SELEKCIJSKI POSTUPAK”

7.9.2022.

Uspješno smo odradili drugi modul u okviru Programa izobrazbe „Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti“. 
 
Na radionici smo se upoznali s propisima o zabrani diskriminacije pri zapošljavanju i radu po osnovi invaliditeta. Naučili smo i kako voditi procese planiranja, pribavljanja i selekcije kandidata u skladu s propisima te spoznajama iz područja upravljanja ljudskim potencijalima. Zajedno smo analizirali tipična radna mjesta u organizacijama civilnog društva i proveli (odigrali) razgovor za posao za radno mjesto voditelja projekta.
 
Radionica je dio aktivnosti u okviru projekta “BeUp2date” koji provodi Centar Up2Date u partnerstvu s Udrugom ZAMISLI, uz financijsku podršku iz Europskog socijalnog fonda, te iz državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge UP.04.2.1.11.0061.
sudionici radionice izvode vježbu selekcijski postupak
OSI u prisupačnom prostoru tvrđave Sv. Mihovil u Šibeniku

TURIZAM+

5.9.2022.

Prošao nam je još jedan projekt!
 
TURIZAM+ novi je projekt kojeg Centar UP2DATE provodi u partnerstvu s Udrugom Poseban prijatelj iz Dubrovnika i Javnom ustanovom Rezervat Lokrum.
 
Na temelju provedenog Javnog natječaja za sufinanciranje projekata udruga u turizmu u 2022. Godini Ministarstvo turizma i sporta odobrilo je 181.588,00 kuna za provedbu ovog jednogodišnjeg projekta kroz koji ćemo zaposliti 2 osobe.

Projekt "Digitalna knjiga po mjeri svakog učenika"

26.7.2022.

Potpisali smo ugovor i krećemo s realizacijom još jednog projekta prilagodbe literature. Ovaj put ćemo prilagoditi udžbenike za dvojicu učenika, jednog osnovnoškolca i jednog srednjoškolca.
 
Projekt “Digitalna knjiga po mjeri svakog učenika” financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja s iznosom od 151.637,00 kuna.
 
Učenici neka još malo odmaraju, a mi im dotle pripremamo knjige za novu školsku godinu.
Voditeljica projekta potpisuje ugovor
sudionici prvog modula u okviru Programa izobrazbe

BEUP2DATE 1. MODUL

5.7.2022.

Uspješno smo odradili prvi modul u okviru Programa izobrazbe „Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti“. 
 
Na radionici “Ugovor o radu i drugi oblici angažiranja osoba za rad” smo se upoznali s propisima iz područja radnog prava te bitnim obilježjima radnog odnosa i po čemu se to ugovor o radu razlikuje u odnosu na ugovor o djelu i druge ugovore. Zajedno smo uvježbavali pretraživanje propisa na Internetu i analizirali “šprance” ugovora.
 
Interes polaznika je zaista bio velik, imali su puno pitanja, konkretnih primjera iz prakse, predloženih situacija i tražili su moguća rješenja.
 
Projekt BeUP2DATE provodi Centar UP2DATE u partnerstvu s Udrugom Zamisli. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade republike Hrvatske.

Poziv za upis polaznika u Program izobrazbe „Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti“.

10.6.2022.

Centar UP2DATE objavljuje Poziv za upis polaznika u Program izobrazbe „Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti“.

Program izobrazbe „Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti“, organizira se u sklopu projekta „BeUp2date“, koji provodi Centar UP2DATE, u partnerstvu s Udrugom ZAMISLI, u okviru poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“, uz financijsku podršku iz Europskog socijalnog fonda, te iz državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge UP.04.2.1.11.0061.

Izvoditeljica Programa je Sonja Juričić Cvitan, magistra prava s pedagoškim kompetencijama.

Program je namijenjen zaposlenicima i/ili volonterima organizacija civilnoga društva.

Program se sastoji od osam (8) modula (radionica) i individualnih instrukcija (mentoriranja polaznika) između modula. Detaljnije informacije o Programu nalaze se u Obavijesti o sadržaju i uvjetima sudjelovanja polaznika u Programu izobrazbe „Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti“ od 10. lipnja 2022. na sljedećem linku:
https://drive.google.com/file/d/1FIbHAOShCkXZsoqT7a0SRW_PxypKLE3x/view

Osobe koje žele upisati Program mogu se prijaviti, putem Google obrasca na sljedećem linku:
https://forms.gle/DxvBEj2Yw9Xy6Uiq6

Rok za prijavu je 24. lipnja 2022. godine.

Prijavljene osobe obavijestit će se o upisu u Program, putem e-mail adrese, koju su naveli u prijavi.

Planirani datum održavanja prvog modula (radionice) je 5. srpnja 2022. godine.

logo projekta BeUPDATE
čitanje brajice na brajlinu

"Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta"

26.4.2022.

Dovršili smo prilagodbu 45 knjiga po mjeri naših dvoje studenata i uspješno realizirali još jedan projekt.

Na prilagodbi literature bile su angažirane 3 osobe koje su propisanu literaturu na crnom tisku tražile po cijelom gradu, brisale podcrtano, skenirale, obrađivale i uređivale digitalni tekst da bi ga slijepi studenti mogli koristiti uz pomoć čitača zaslona ili na nekom od brajevih uređaja.

Projekt “Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta” provodi Centar UP2DATE u partnerstvu s Fakultetom hrvatskih studija uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 135.000 kuna.

Be UP2DATE

21.4.2022.

Be UP2DATE naš je novi projekt kojeg provodimo u partnerstvu s udrugom Zamisli uz financijsku podršku iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.

U organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske održano je svečano uručivanje ugovora o bespovratnim sredstvima za projekte o financiranju na pozivu „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“.

Potpisnike ugovora uvodno su pozdravili predstavnici Posredničkih tijela: ravnateljica Ureda za udruge Helena Beus i  zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan.  Svečanosti dodjele ugovora nazočio je i Marko Pavić, zastupnik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

Veselimo se novim izazovima, starim i novim partnerstvima i suradnjama!
 
potpisnici ugovora Be UP2DATE
cijela grupa u Botaničkom vrtu ispod palmi

Izlet na mistični otočić Lokrum

28.3.2022.

Posjetili smo i mistični otočić Lokrum i čuli neke zastrašujuće legende. Javna ustanova Rezervat Lokrum organizirala je stručno vodstvo za korisnike projekta“ Dubrovnik na dlanu“.
Na nekoliko sati kroz stručno vodstvo približili su nam podatke o otoku Lokrumu, njegovoj zaštiti, prirodnim i kulturnim vrijednostima.
 
Naravno da je najzanimljivije mjesto bio tron iz serije Igre prijestolja na koji su svi posjetitelji morali sjesti da na trenutak osjete kako je gospodariti sa Sedam kraljevina.
 
Posjet otoku Lokrumu početak je jedne nove suradnje kako bismo otok u budućnosti što više približili osobama s invaliditetom.

 

centar up2date na konferenciji "Digitalna inkluzija"

28.2.2022.

Sudjelovali smo na konferenciji “Digitalna inkluzija” koju su organizirali Grad Zagreb i Mreža za razvoj digitalne pismenosti.
 
Konferencija je održana 17. veljače u zagrebačkom ZICER-u, a sudjelovalo je čak 20 izlagača koji su održali niz tematskih predavanja o digitalnoj pismenosti i neformalnome obrazovanju, europskome okviru digitalnih kompetencija za građane, a predstavljeni su i rezultati istraživanja o digitalnoj inkluziji osoba s invaliditetom.
 
Marija Livajušić, voditeljica tehničke podrške u Centru UP2DATE, govorila je o digitalnoj uključenosti slijepih i slabovidnih osoba. 
I predstavnici drugih zagrebačkih udruga prezentirali su potrebe svojih članova.
Marija Livajušić, voditeljica tehničke podrške
infografika 2021

UP2DATE u brojkama:

15.1.2022.

– 30 godina rada
– 33 nagrađenih u slavljeničkoj godini
– 455 educiranih osoba
– 92 događaja koje smo mi organizirali
– 93 događaja koje su organizirali drugi, a mi sudjelovali
– 484 asistencije videćih pratitelja u samo 6 mjeseci provedbe tog projekta u 2021. godini
– 1196 asistencija tumača znakovnog jezika
– 38 aktivnih volontera
– 3162 volonterskih sati
– 3949 kontakata s korisnicima
– 965 dolazaka korisnika u naš prostor
– 12 zaposlenih
– 503 tehničke podrške
– 114 prilagođenih knjiga
– 668 korisnika u bazi.

Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta

4.1.2022.

I ove godine provodimo projekt “Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta” kroz koji prilagođavamo literaturu za slijepe studente. 

Angažirali smo četiri osobe, prilagodit ćemo 45 knjiga za dva studenta Fakulteta hrvatskih studija i sve to mora biti riješeno za 4 mjeseca.

Projekt “Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta” provodi Centar UP2DATE u partnerstvu s Fakultetom hrvatskih studija uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

djelatnik priprema knjigu za prilagodbu
logo projekta Lončiću kuhaj

Lončiću kuhaj!

8.12.2021.

Projekt Lončiću kuhaj! provodi se u suradnji Centra UP2DATE i Udruge Zamisli uz financijsku podršku Grada Zagreba.

Cilj projekta je, naučiti polaznike radionica kuhanja osnovama pripreme jednostavnih obroka.
 

Dubrovnik na dlanu

3.12.2021.

Projekt Dubrovnik na dlanu Centar UP2DATE provodi u partnerstvu s Udrugom Poseban prijatelj iz Dubrovnika uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Cilj projekta je prilagoditi znamenitosti hrvatske kulturne baštine osobama oštećenog vida da bi stekle dodatno znanje i da bi razumjele različite stilove gradnje, različita povijesna razdoblja, različite
utjecaje, da bi bile uključene u kulturni život zajednice, da bi imale jednake mogućnosti, itd.

grb Dubrovačke Republike
ime radionice na plavoj podlozi

„Interpersonalne vještine u odnosima s kolegama s invaliditetom“

1.12.2021.

Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE održao je 16. studenog 2021. godine, povodom Međunarodnog dana tolerancije, radionicu „Interpersonalne vještine u odnosima s kolegama s invaliditetom“ u suradnji s Udrugom Zamisli. 
Snimku cijele radionice možete pogledati na našem Youtube kanalu 

rješenje uvijek postoji - psihoterapija

22.11.2021.

Imate li osjećaj da vas nitko ne razumije?
Muče li vas strahovi?
Čini li vam se da ste u bezizlaznoj situaciji?
Ili jednostavno želite bolje upoznati sebe ili samo razgovarati o nekoj vama važnoj temi sa stručnom osobom?

Centar UP2DATE je sigurno mjesto za to gdje vas jednom mjesečno čeka naša Anamarija Strabić, edukantica logoterapije.
Anamarija će dežurati kraj telefona i maila 30. studenog od 15 do 17 sati i posvetit će se samo vama i vašim pitanjima.

Nazovite nas putem telefona na broj 01 48 39 534
ili pišite na mail adresu anamarija.strabic@up2date.hr

Anamarija poručuje:
“Nazovite, pišite, podijelite sa mnom svoje probleme, ja sam tu da vam pomognem naći rješenje.”

Voditeljica: Anamarija Strabić, edukantica logoterapije, psihoterapija pod supervizijom.

Na crnoj pozadini Muškarac drži dlanove preko lica, a oko njega su detalji koji simboliziraju probleme: upitnici, spajalice, pješčani sat itd.
Asistentica i korisnica u kupovini

ASISTENCIJOM DO SAMOSTALNOSTI 3

18.8.2021.

Nastavljamo s pružanjem usluge videćeg pratitelja kroz projekt “Asistencijom do samostalnosti 3”; financiranim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. RAZVOJ USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE ZA OSOBE S INVALIDITETOM FAZA III u iznosu od 499.500,00 kuna.


Usluge videćeg pratitelja koristit će 20 slijepih i visokoslabovidnih
osoba za odlazak liječniku, u kupovinu, poštu, banku i druge nepoznate i nepristupačne prostore.

stručna praksa za učenicu COO Vinko Bek

2.7.2021.

Drugu godinu zaredom na praksi imamo učenicu srednje škole. Odradili smo praksu navrijeme i dali svoj doprinos u budućnosti jedne mlade osobe.
Naime, naša Laura je učenica COO Vinko Bek i osoba je s višestrukim oštećenjima te je praktična nastava za nju malo zahtjevnija negoli za druge učenike. No s tim izazovom se uspješno nosimo, vježbamo do iznemoglosti, Laura se trudi dok nije za svaku pohvalu i to nas sve čini sretnima i zadovoljnima i sad smo spremni za ljetne praznike.

Laura na radnom mjestu za računalom
Znakovateljice pokazuju riječ škola

Mala znakovna škola

7.6.2021.

Zatvaramo i Malu znakovnu školu. Naši prvašići Osnovne škole Voltino idu na zaslužene praznike.

Naučili su jako puno znakovnog jezika, unatoč svim epidemiološkim ograničenjima. Zahvaljujući sponzorskim sredstvima Gradske plinare Zagreb, polaznici Male znakovne škole dobili su pribor za crtanje, ruksačiće, bočice za vodu, privjeske u obliku ruke koja pokazuje prvo slovo njihovog imena, a na kraju i zahvalnice.

Našim znakovateljicama to je bilo jedno divno iskustvo i nadamo se da će se projekt nastaviti iduće školske godine.

Dotaknimo putove frankopana

31.5.2021.

Proveli smo prekrasan dan na izletu u Kraljevici, Bakru i na Trsatu. Vrijeme je bilo sunčano, vodič pričljiv, hrana ukusna, izletnici dobro raspoloženi, lokaliteti zanimljivi.  Ljudima se najviše svidjelo na trsatskoj kuli i u bakarskim katakombama.

Ovaj izlet je jedna od aktivnosti projekta “Dotaknimo putove Frankopana” kojeg financira Ministarstvo kulture i medija, a provodi Centar UP2DATE u partnerstvu s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije.

Korisnici na turističkom razgledu
Neznane junakinje s korisnicima

Neznane junakinje

27.5.2021.

Prošetali smo kroz mračni srednji vijek s neznanim i znanim junakinjama tog mističnog doba.

Dočarale su nam modu i medicinu svog vremena, načine zabavljanja, stilove gradnje plemićkih palača, opisale su nam tadašnju gastronomsku ponudu i prihvatljive načine ponašanja za stolom, značajne spletkarske uloge žena u kreiranju političkog života i još puno toga što nam je bilo zastrašujuće i neshvatljivo, ali i puno toga jako smiješnog.

Aktivnost provodimo u suradnji s Centrom mladih „Ribnjak“ kroz projekt „Jednaki u kulturi“ kojeg financira grad Zagreb.

Promocija projekta s tumačem znakovnog jezika do samostalnosti

6.5.2021.

U ugodnom ambijentu izletišta Cowboy nedaleko Zagreba održali smo predstavljanje našeg EU projekta “S tumačem znakovnog jezika do samostalnosti”.

Kroz taj projekt zaposleno je 5 osoba, od toga čak 3 tumačice/prevoditeljice znakovnog jezika, a uslugu koristi 11 korisnika, 7 gluhoslijepih i 4 gluhe osobe. Što za njih znači postojanje ovakve usluge, objasnili su Sanja Fališevac, Mario Dolić i Jasenka Škorjanec, radno aktivne osobe s kombiniranim oštećenjima i vida i sluha.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali u okviru trajnog poziva “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2.” Vrijednost projekta iznosi 1.095.860,00 kuna, a provedba traje 2 godine.

Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života gluhoslijepih osoba putem usluga tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, a time će se postići uključivanje naših gluhoslijepih članova u zajednicu što će utjecati na podizanje kvalitete njihova života – smanjivanju izolacije, straha od nepoznatog te očuvanju kognitivnih funkcija.

“Usluga prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika omogućava gluhoslijepim osobama bezbrižan odlazak na posao, u kupovinu, kod liječnika, na poštu, u banku i slično. Ovaj projekt promiče pomirenje poslovnog i obiteljskog života omogućavajući gluhoslijepim osobama samostalniji život i veću uključenost u zajednicu.” – istaknula je Ivana Drgalić, jedna od zaposlenih prevoditeljica znakovnog jezika.

No ostaje pitanje bez odgovora: što kad projekt završi, a korisnici ostanu bez ove usluge?

Sudionici press konferencije
Proces prilagodbe literature

Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta

30.4.2021.

Uspješno smo realizirali projekt „Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta“ u kojem smo prilagodili ukupno 102 naslova stručne literature za četiri studenta s oštećenjem vida.

Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a partner nam je bio fakultet Hrvatskih studija.

Međunarodna noć knjige

26.4.2021.

Uspješno smo odradili i naše “Čitanje u mraku” povodom desete manifestacije Noći knjige.

Još jednom zahvaljujemo svim sudionicima programa, čestitamo dobitnicima nagrada i dijelimo s vama neke zanimljivije trenutke.

A kako je to izgledalo, pogledajte na sljedećoj poveznici.

Voditelji programa

Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE

LOKACIJA

Ulica grada Mainza 29
10000 ZAGREB

INFO

OIB | 81236156441
IBAN | HR0323600001101502828

KONTAKT

T  |  +385 1 4839534
E  |  info@up2date.hr

Oznaka pristupačnosti
up2date logo