Novosti

logo projekta BeUPDATE

Poziv za upis polaznika u Program izobrazbe „Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti“.

10.6.2022.

Centar UP2DATE objavljuje Poziv za upis polaznika u Program izobrazbe „Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti“.

Program izobrazbe „Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti“, organizira se u sklopu projekta „BeUp2date“, koji provodi Centar UP2DATE, u partnerstvu s Udrugom ZAMISLI, u okviru poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“, uz financijsku podršku iz Europskog socijalnog fonda, te iz državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge UP.04.2.1.11.0061.

Izvoditeljica Programa je Sonja Juričić Cvitan, magistra prava s pedagoškim kompetencijama.

Program je namijenjen zaposlenicima i/ili volonterima organizacija civilnoga društva.

Program se sastoji od osam (8) modula (radionica) i individualnih instrukcija (mentoriranja polaznika) između modula. Detaljnije informacije o Programu nalaze se u Obavijesti o sadržaju i uvjetima sudjelovanja polaznika u Programu izobrazbe „Radno pravo i zapošljavanje s naglaskom na osobe s invaliditetom i posebne okolnosti“ od 10. lipnja 2022. na sljedećem linku:
https://drive.google.com/file/d/1FIbHAOShCkXZsoqT7a0SRW_PxypKLE3x/view

Osobe koje žele upisati Program mogu se prijaviti, putem Google obrasca na sljedećem linku:
https://forms.gle/DxvBEj2Yw9Xy6Uiq6

Rok za prijavu je 24. lipnja 2022. godine.

Prijavljene osobe obavijestit će se o upisu u Program, putem e-mail adrese, koju su naveli u prijavi.

Planirani datum održavanja prvog modula (radionice) je 5. srpnja 2022. godine.

Be UP2DATE

21.4.2022.

Be UP2DATE naš je novi projekt kojeg provodimo u partnerstvu s udrugom Zamisli uz financijsku podršku iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.

U organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske održano je svečano uručivanje ugovora o bespovratnim sredstvima za projekte o financiranju na pozivu „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“.

Potpisnike ugovora uvodno su pozdravili predstavnici Posredničkih tijela: ravnateljica Ureda za udruge Helena Beus i  zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan.  Svečanosti dodjele ugovora nazočio je i Marko Pavić, zastupnik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

Veselimo se novim izazovima, starim i novim partnerstvima i suradnjama!
 
potpisnici ugovora Be UP2DATE
čitanje brajice na brajlinu

"Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta"

26.4.2022.

Dovršili smo prilagodbu 45 knjiga po mjeri naših dvoje studenata i uspješno realizirali još jedan projekt.

Na prilagodbi literature bile su angažirane 3 osobe koje su propisanu literaturu na crnom tisku tražile po cijelom gradu, brisale podcrtano, skenirale, obrađivale i uređivale digitalni tekst da bi ga slijepi studenti mogli koristiti uz pomoć čitača zaslona ili na nekom od brajevih uređaja.

Projekt “Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta” provodi Centar UP2DATE u partnerstvu s Fakultetom hrvatskih studija uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 135.000 kuna.

Be UP2DATE

21.4.2022.

Be UP2DATE naš je novi projekt kojeg provodimo u partnerstvu s udrugom Zamisli uz financijsku podršku iz Europskog socijalnog fonda te iz Državnog proračuna na poziciji Ureda za udruge.

U organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske održano je svečano uručivanje ugovora o bespovratnim sredstvima za projekte o financiranju na pozivu „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“.

Potpisnike ugovora uvodno su pozdravili predstavnici Posredničkih tijela: ravnateljica Ureda za udruge Helena Beus i  zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan.  Svečanosti dodjele ugovora nazočio je i Marko Pavić, zastupnik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije.

Veselimo se novim izazovima, starim i novim partnerstvima i suradnjama!
 
potpisnici ugovora Be UP2DATE
cijela grupa u Botaničkom vrtu ispod palmi

Izlet na mistični otočić Lokrum

28.3.2022.

Posjetili smo i mistični otočić Lokrum i čuli neke zastrašujuće legende. Javna ustanova Rezervat Lokrum organizirala je stručno vodstvo za korisnike projekta“ Dubrovnik na dlanu“.
Na nekoliko sati kroz stručno vodstvo približili su nam podatke o otoku Lokrumu, njegovoj zaštiti, prirodnim i kulturnim vrijednostima.
 
Naravno da je najzanimljivije mjesto bio tron iz serije Igre prijestolja na koji su svi posjetitelji morali sjesti da na trenutak osjete kako je gospodariti sa Sedam kraljevina.
 
Posjet otoku Lokrumu početak je jedne nove suradnje kako bismo otok u budućnosti što više približili osobama s invaliditetom.

 

centar up2date na konferenciji "Digitalna inkluzija"

28.2.2022.

Sudjelovali smo na konferenciji “Digitalna inkluzija” koju su organizirali Grad Zagreb i Mreža za razvoj digitalne pismenosti.
 
Konferencija je održana 17. veljače u zagrebačkom ZICER-u, a sudjelovalo je čak 20 izlagača koji su održali niz tematskih predavanja o digitalnoj pismenosti i neformalnome obrazovanju, europskome okviru digitalnih kompetencija za građane, a predstavljeni su i rezultati istraživanja o digitalnoj inkluziji osoba s invaliditetom.
 
Marija Livajušić, voditeljica tehničke podrške u Centru UP2DATE, govorila je o digitalnoj uključenosti slijepih i slabovidnih osoba. 
I predstavnici drugih zagrebačkih udruga prezentirali su potrebe svojih članova.
Marija Livajušić, voditeljica tehničke podrške
infografika 2021

UP2DATE u brojkama:

15.1.2022.

– 30 godina rada
– 33 nagrađenih u slavljeničkoj godini
– 455 educiranih osoba
– 92 događaja koje smo mi organizirali
– 93 događaja koje su organizirali drugi, a mi sudjelovali
– 484 asistencije videćih pratitelja u samo 6 mjeseci provedbe tog projekta u 2021. godini
– 1196 asistencija tumača znakovnog jezika
– 38 aktivnih volontera
– 3162 volonterskih sati
– 3949 kontakata s korisnicima
– 965 dolazaka korisnika u naš prostor
– 12 zaposlenih
– 503 tehničke podrške
– 114 prilagođenih knjiga
– 668 korisnika u bazi.

Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta

4.1.2022.

I ove godine provodimo projekt “Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta” kroz koji prilagođavamo literaturu za slijepe studente. 

Angažirali smo četiri osobe, prilagodit ćemo 45 knjiga za dva studenta Fakulteta hrvatskih studija i sve to mora biti riješeno za 4 mjeseca.

Projekt “Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta” provodi Centar UP2DATE u partnerstvu s Fakultetom hrvatskih studija uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

djelatnik priprema knjigu za prilagodbu
logo projekta Lončiću kuhaj

Lončiću kuhaj!

8.12.2021.

Projekt Lončiću kuhaj! provodi se u suradnji Centra UP2DATE i Udruge Zamisli uz financijsku podršku Grada Zagreba.

Cilj projekta je, naučiti polaznike radionica kuhanja osnovama pripreme jednostavnih obroka.
 

Dubrovnik na dlanu

3.12.2021.

Projekt Dubrovnik na dlanu Centar UP2DATE provodi u partnerstvu s Udrugom Poseban prijatelj iz Dubrovnika uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Cilj projekta je prilagoditi znamenitosti hrvatske kulturne baštine osobama oštećenog vida da bi stekle dodatno znanje i da bi razumjele različite stilove gradnje, različita povijesna razdoblja, različite
utjecaje, da bi bile uključene u kulturni život zajednice, da bi imale jednake mogućnosti, itd.

grb Dubrovačke Republike
ime radionice na plavoj podlozi

„Interpersonalne vještine u odnosima s kolegama s invaliditetom“

1.12.2021.

Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE održao je 16. studenog 2021. godine, povodom Međunarodnog dana tolerancije, radionicu „Interpersonalne vještine u odnosima s kolegama s invaliditetom“ u suradnji s Udrugom Zamisli. 
Snimku cijele radionice možete pogledati na našem Youtube kanalu 

rješenje uvijek postoji - psihoterapija

22.11.2021.

Imate li osjećaj da vas nitko ne razumije?
Muče li vas strahovi?
Čini li vam se da ste u bezizlaznoj situaciji?
Ili jednostavno želite bolje upoznati sebe ili samo razgovarati o nekoj vama važnoj temi sa stručnom osobom?

Centar UP2DATE je sigurno mjesto za to gdje vas jednom mjesečno čeka naša Anamarija Strabić, edukantica logoterapije.
Anamarija će dežurati kraj telefona i maila 30. studenog od 15 do 17 sati i posvetit će se samo vama i vašim pitanjima.

Nazovite nas putem telefona na broj 01 48 39 534
ili pišite na mail adresu anamarija.strabic@up2date.hr

Anamarija poručuje:
“Nazovite, pišite, podijelite sa mnom svoje probleme, ja sam tu da vam pomognem naći rješenje.”

Voditeljica: Anamarija Strabić, edukantica logoterapije, psihoterapija pod supervizijom.

Na crnoj pozadini Muškarac drži dlanove preko lica, a oko njega su detalji koji simboliziraju probleme: upitnici, spajalice, pješčani sat itd.
Asistentica i korisnica u kupovini

ASISTENCIJOM DO SAMOSTALNOSTI 3

18.8.2021.

Nastavljamo s pružanjem usluge videćeg pratitelja kroz projekt “Asistencijom do samostalnosti 3”; financiranim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. RAZVOJ USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE ZA OSOBE S INVALIDITETOM FAZA III u iznosu od 499.500,00 kuna.


Usluge videćeg pratitelja koristit će 20 slijepih i visokoslabovidnih
osoba za odlazak liječniku, u kupovinu, poštu, banku i druge nepoznate i nepristupačne prostore.

stručna praksa za učenicu COO Vinko Bek

2.7.2021.

Drugu godinu zaredom na praksi imamo učenicu srednje škole. Odradili smo praksu navrijeme i dali svoj doprinos u budućnosti jedne mlade osobe.
Naime, naša Laura je učenica COO Vinko Bek i osoba je s višestrukim oštećenjima te je praktična nastava za nju malo zahtjevnija negoli za druge učenike. No s tim izazovom se uspješno nosimo, vježbamo do iznemoglosti, Laura se trudi dok nije za svaku pohvalu i to nas sve čini sretnima i zadovoljnima i sad smo spremni za ljetne praznike.

Laura na radnom mjestu za računalom
Znakovateljice pokazuju riječ škola

Mala znakovna škola

7.6.2021.

Zatvaramo i Malu znakovnu školu. Naši prvašići Osnovne škole Voltino idu na zaslužene praznike.

Naučili su jako puno znakovnog jezika, unatoč svim epidemiološkim ograničenjima. Zahvaljujući sponzorskim sredstvima Gradske plinare Zagreb, polaznici Male znakovne škole dobili su pribor za crtanje, ruksačiće, bočice za vodu, privjeske u obliku ruke koja pokazuje prvo slovo njihovog imena, a na kraju i zahvalnice.

Našim znakovateljicama to je bilo jedno divno iskustvo i nadamo se da će se projekt nastaviti iduće školske godine.

Dotaknimo putove frankopana

31.5.2021.

Proveli smo prekrasan dan na izletu u Kraljevici, Bakru i na Trsatu. Vrijeme je bilo sunčano, vodič pričljiv, hrana ukusna, izletnici dobro raspoloženi, lokaliteti zanimljivi.  Ljudima se najviše svidjelo na trsatskoj kuli i u bakarskim katakombama.

Ovaj izlet je jedna od aktivnosti projekta “Dotaknimo putove Frankopana” kojeg financira Ministarstvo kulture i medija, a provodi Centar UP2DATE u partnerstvu s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije.

Korisnici na turističkom razgledu
Neznane junakinje s korisnicima

Neznane junakinje

27.5.2021.

Prošetali smo kroz mračni srednji vijek s neznanim i znanim junakinjama tog mističnog doba.

Dočarale su nam modu i medicinu svog vremena, načine zabavljanja, stilove gradnje plemićkih palača, opisale su nam tadašnju gastronomsku ponudu i prihvatljive načine ponašanja za stolom, značajne spletkarske uloge žena u kreiranju političkog života i još puno toga što nam je bilo zastrašujuće i neshvatljivo, ali i puno toga jako smiješnog.

Aktivnost provodimo u suradnji s Centrom mladih „Ribnjak“ kroz projekt „Jednaki u kulturi“ kojeg financira grad Zagreb.

Promocija projekta s tumačem znakovnog jezika do samostalnosti

6.5.2021.

U ugodnom ambijentu izletišta Cowboy nedaleko Zagreba održali smo predstavljanje našeg EU projekta “S tumačem znakovnog jezika do samostalnosti”.

Kroz taj projekt zaposleno je 5 osoba, od toga čak 3 tumačice/prevoditeljice znakovnog jezika, a uslugu koristi 11 korisnika, 7 gluhoslijepih i 4 gluhe osobe. Što za njih znači postojanje ovakve usluge, objasnili su Sanja Fališevac, Mario Dolić i Jasenka Škorjanec, radno aktivne osobe s kombiniranim oštećenjima i vida i sluha.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali u okviru trajnog poziva “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2.” Vrijednost projekta iznosi 1.095.860,00 kuna, a provedba traje 2 godine.

Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života gluhoslijepih osoba putem usluga tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, a time će se postići uključivanje naših gluhoslijepih članova u zajednicu što će utjecati na podizanje kvalitete njihova života – smanjivanju izolacije, straha od nepoznatog te očuvanju kognitivnih funkcija.

“Usluga prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika omogućava gluhoslijepim osobama bezbrižan odlazak na posao, u kupovinu, kod liječnika, na poštu, u banku i slično. Ovaj projekt promiče pomirenje poslovnog i obiteljskog života omogućavajući gluhoslijepim osobama samostalniji život i veću uključenost u zajednicu.” – istaknula je Ivana Drgalić, jedna od zaposlenih prevoditeljica znakovnog jezika.

No ostaje pitanje bez odgovora: što kad projekt završi, a korisnici ostanu bez ove usluge?

Sudionici press konferencije
Proces prilagodbe literature

Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta

30.4.2021.

Uspješno smo realizirali projekt „Digitalna knjiga po mjeri svakog studenta“ u kojem smo prilagodili ukupno 102 naslova stručne literature za četiri studenta s oštećenjem vida.

Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a partner nam je bio fakultet Hrvatskih studija.

Međunarodna noć knjige

26.4.2021.

Uspješno smo odradili i naše “Čitanje u mraku” povodom desete manifestacije Noći knjige.

Još jednom zahvaljujemo svim sudionicima programa, čestitamo dobitnicima nagrada i dijelimo s vama neke zanimljivije trenutke.

A kako je to izgledalo, pogledajte na sljedećoj poveznici.

Voditelji programa

Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE

LOKACIJA

Ulica grada Mainza 29
10000 ZAGREB

INFO

OIB | 81236156441
IBAN | HR0323600001101502828

KONTAKT

T  |  +385 1 4839534
E  |  info@up2date.hr

Oznaka pristupačnosti
up2date logo