DOTAKNIMO PUTOVE FRANKOPANA

Projekt “Dotaknimo putove Frankopana” Centar UP2DATE provodi u partnerstvu s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Cilj projekta je prilagoditi znamenitosti hrvatske kulturne baštine osobama oštećenog vida da bi stekle dodatno znanje i da bi razumjele različite stilove gradnje, različita povijesna razdoblja, različite utjecaje, da bi bile uključene u kulturni život zajednice, da bi imale jednake mogućnosti, itd.

Voditeljica projekta: Gordana Glibo

Trajanje projekta: od srpnja 2020. do srpnja 2021. godine

Ukupna vrijednost projekta: 60.000,00 kuna

Uspješno je završen projekt “Dotaknimo putove Frankopana”, vrijedan 60.000 kuna u koji je bilo uključeno 100 ljudi (slijepi, slabovidni i njihovi videći pratitelji), a trajao je godinu dana, od 20.7. 2020. do 19. 7. 2021. godine.

Projekt je osmišljen u Centru UP2DATE koji ga je proveo u partnerstvu s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije (USPG), uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Za potrebe provedbe projekta izrađeni su reljefni prikazi 5 znamenitih lokaliteta u Primorsko-goranskoj županiji koje su posjetile slijepe osobe (posjedi obitelji Frankopan: Grobnik, Trsat, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, dvorac Nova Kraljevica i Bakar) te taktilne razglednice s grbom obitelji Frankopan.

Također je održana edukacija za licenciranog turističkog vodiča koji je naučio načine ophođenja s osobama oštećenog vida, dobio upute kako opisivati vizure i krajolike, ovladao verbalnim predočavanjem vizualnosti u svrhu približavanja vidljivih elemenata osobama oštećenog vida.

Organizirali smo 3 izleta s prilagođenim razgledima znamenitosti gdje su slijepe osobe posjetile navedene lokacije uz stručno vodstvo i ono što je drugima vizualno, doživjele su osjetilom dodira.

Ovakvim pristupom kulturnoj baštini dodatno obrazujemo osobe oštećenog vida, uključujemo ih u redovne tokove života zajednice, približavamo baštinu onima kojima je nepristupačna čime utječemo na podizanje razine njihove opće kulture, osjećaja pripadnosti, podižemo kvalitetu života, izjednačavamo mogućnosti, itd.

Osobe oštećenog vida konačno mogu doživjeti izgled znamenitosti gradova koje posjećuju, doživjeti tlocrte, oblike, pročelja, kupole, tornjeve, itd., shvatiti relacije između prikazanih elemenata što im inače nije dostupno zbog veličine lokaliteta ili promatranog objekta.

Dojmovi izletnika:

Robert Holjevac (slijepa osoba, 54 god.)

Bilo je prekrasno, vrlo informativno, a tek sada sam Trsat i njegovo svetište doživio u potpunosti. Kao povjesničar, jako sam zainteresiran za izgled povijesnih građevina što mi je sad konačno omogućeno.

Hvala vam!

Gordana Cvrtnjak, (slijepa osoba, 60 god.):

Svima koji su pomogli da ovaj izlet ispadne tako dobro, puno hvala. Provela sam jedan predivan dan, opustila se do maksimuma, i napunila baterije do vrha. Bilo je tako dobro da bolje ne bi moglo biti. Posebno je zanimljivo moći opipati izgled tih starih kaštela i spoznati neku novu dimenziju prostora u kojem se nalazimo. Vrlo inovativno.

Dragica Kramar, (mama 7-godišnjeg slabovidnog dječaka):

Hvala Vam još jednom svima od srca što ste mom djetetu omogućili ovakav izlet s ovakvim pomagalima.

Super ste ekipa i bio je gušt družiti se s Vama!

Daniel je oduševljen.

Kristina Milić Zhang, (nagluha i slijepa osoba, 42 god.):

zapravo, hvala puno cijeloj predivnoj ekipi na predivnom i nezaboravnom druženju.

Posebno mi je drago što smo dobili taktilne razglednice, to još nikad nigdje nisam ni čula ni vidjela tako da me se posebno dojmilo.

Ovakvih poučnih izleta treba biti više i trebaju biti češći.

Jasenka Škorjanec, (slijepa i nagluha osoba, 46 god.):

Trebalo bi ovakvih aktivnosti biti više jer nema gotovo ništa prilagođeno slijepima kao što je bio ovaj izlet. Odlično odrađen posao.

Enver Jusić, (slijepa osoba, 62 god.):

Ja sam više nego sretan i zadovoljan jer smo se malo družili i volio bih kad bi se moglo više puta ovako nešto napraviti. Znam da ovisi o novcima i projektima, ali nastavite jer slijepi žele znati kako izgleda svijet ako im to netko želi  predočiti.

Posebno hvala što ste se potrudili osigurati pratitelje onima koji ih nisu imali. To nije svugdje tako.

Sabina Bogunović, (slabovidna i nagluha osoba, 65 god.):

Izlet je bio pun pogodak, ničeg niti previše, niti premalo, optimalno sve. Ovo nam svima treba da budemo što jednakiji, da imamo predodžbu o našoj baštini i zaista je lijepo znati da se netko sjetio toga i potrudio se to nam prilagoditi. Nastavite tako.

Adriana Katić, (slijepa osoba, 20 god.):

Priznajem da sam očekivala običan izlet, a sad sam oduševljena jer je izlet bio iznimno bogat informacijama koje nisam znala iako sam iz tog dijela Hrvatske. Također je bilo i sve vrlo slikovito opisano od strane turističkog vodiča pa mi se nekad učinilo da zaista vidim sve oko sebe. Osim toga, reljefni prikazi su mi dali točan uvid u izgled građevina koje smo posjetili što je vrlo bitno shvatiti za cjelokupni dojam.

I razglednice s grbom su mi predivne jer nikad nisam imala priliku opipati neki grb, a sad se i to promijenilo.

Osim navedenih znamenitosti iz baštine obitelji Frankopan, do sada su izrađeni reljefi nekih znamenitosti Zagreba, Zadra, Šibenika, a slijedi i Dubrovnik.

Centar za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE

LOKACIJA

Ulica grada Mainza 29
10000 ZAGREB

INFO

OIB | 81236156441
IBAN | HR0323600001101502828

KONTAKT

T  |  +385 1 4839534
E  |  info@up2date.hr

up2date logo