Virtualna stvarnost - bolje sutra za učenike s teškoćama u razvoju

Volonteri centra Up2date na prezentaciji CARNet.ove korisničke konferencije.
Volonteri centra Up2date na prezentaciji CARNet.ove korisničke konferencije.

Dino Ilić i Kristijan Vulinović, naši mladi volonteri i ove su godine bili dio CUC konferencije, CARNet-ovog međunarodnog skupa održanog u Rovinju od 9. do 11. studenog. Održali su vlastito predavanje na temu virtualne stvarnosti u obrazovanju, navodeći kakvi uređaji postoje za tu svrhu te koja je prednost kojih od njih. Naglasili su ogromne mogućnosti primjene takve tehnologije u edukaciji, načine stvaranja sadržaja itd.

Središnji motiv predavanja su osobe s invaliditetom, tj. učenici s poteškoćama u razvoju na čije jednostavnije uključivanje u nastavu su se Kristijan i Dino posebno osvrnuli dajući konkretne primjere kako se to može iskoristiti. Sudjelovali su i na nekoliko drugih blokova predavanja u kojima su se osvjedočili da je veliki fokus stavljen na uporabu tehnologije u nastavi, ali i na promicanje informatičke pismenosti od najmlađe dobi: učenje programiranja kroz igru, korištenje novih i postojećih alata za unapređenje nastave, kao i za poboljšanje njene kvalitete itd.

Vjerujemo im na riječ kad kažu da je sama konferencija bila izvrsno organizirana, smještaj i mjesto konferencije su bili na najvišem nivou, a predavanja su bila korisna i zanimljiva. Ostvarili su mnogo kontakata te promovirali rad našeg Centra. Naravno, osim što su upoznali mnoge nove ljude, bilo je i onih koji su ih prepoznali kao prošlogodišnje prezentere te su ih pitali za napredak EduCards projekta i koje je zainteresirala prezentacija demo-verzije koju su pokazali.

Od neslužbenog dijela… isprobali su sve bazene hotela Amarin i sudjelovali na blic testu (pub kvizu) na kojemu nisu bili zadnji! (nego predzadnji), ali nama su bili najbolji jer su naši. 🙂 Dakle, možda dočekamo da će učenicima s teškoćama u razvoju u pomoć tijekom obrazovanja stići nova tehnologija kad već nismo dočekali da svi imaju osnovne uvjete kao što su prilagođena literatura, pristupačan prostor i njima razumljiv način komunikacije, već što je kome potrebno prema teškoćama s kojima žive. I bravo za naše dečke koji se trude biti dio tog boljeg i pravednijeg svijeta koji se programira.