Sudjelovali smo u prilagodbi digitalne verzije novog Hrvatskog pravopisa

Tri kemijske na Huprtovim prospektima. Three pencils on top of HUPRT brochures
Tri kemijske na Huprtovim prospektima.

Udruga HUPRT sudjelovala je 2013. godine u prilagodbi digitalne verzije novog jedinstvenog Hrvatskog pravopisa.

Napokon imamo jedinstveni Hrvatski pravopis kojeg je objavio Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Novi Hrvatski pravopis, uz prikaz slova latiničnog pisma, navodi i prikazuje znakove za njihovu inačicu na brajevom pismu kojim se služe slijepe osobe i na znakovnom jeziku koji koriste gluhe osobe.
To je velik i značajan projekt Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a udruga HUPRT sudjelovala je u prilagodbi digitalnog izdanja koje se bez poteškoća sada može koristiti i pomoću čitača zaslona što znači da je dostupan i osobama oštećenog vida.
Citat iz Hrvatskog pravopisa: “U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo. Hrvatski se jezik može zapisivati i drugim pismima. U povijesti se zapisivao glagoljicom i hrvatskom ćirilicom. Za potrebe slijepih i slabovidnih osoba može se zapisivati i Brailleevim pismom, a za potrebe osoba oštećena sluha upotrebljava se posebna znakovna abeceda. Hrvatska latinica ima 27 jednoslova i 3 dvoslova (dž, lj, nj). Slova mogu biti velika i mala, tiskana i pisana.” Prikaz brajevog i znakovnog pisma u Hrvatski pravopis uvršten je na inicijativu Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom “ZAMISLI”. Slijedi izjava predsjednice udruge Zamisli, gđe. Svjetlane Marijon: „Prijedlog je upućen u obliku pitanja: “Zanima nas, postoji li mogućnost da se u novi Pravopis uključi popis slova na brajici i znakovna abeceda, kao što postoji prikaz slova za abecedu i latinično pismo?”.
Dobili smo potpuni odgovor sadržan u samom izdanju Hrvatskog pravopisa, te ovu činjenicu želimo podijeliti sa suradnicima kako bismo ukazali da se izgradnja puta jednakih mogućnosti treba dešavati u svim segmentima društvenog života i rada. Samo uključenošću svih i ukazivanjem na potrebne preinake možemo izgraditi zajednicu jednakih mogućnosti.”

Digitalnu verziju novog Hrvatskog pravopisa možete posjetiti koristeći poveznicu http://pravopis.hr/slova/