RePlast3D- Okrugli stol pod nazivom „Razvoj društvenog poduzetništva u Hrvatskoj“ - Nove mogućnosti zapošljavanja kroz najavljene projekte u području društvenog poduzetništva

“Strategija razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj” iz 2015. osigurava financijska sredstva od 270 milijuna kuna, najvećim dijelom iz Europskog socijalnog fonda. Trenutno se provodi 18 projekata vrijednih 10 milijuna kuna.

Sudionici Okruglog stola na raspravi

7.2. održan okrugli stol pod nazivom “Razvoj društvenog poduzetništva u republici hrvatskoj”, sudjelovala izaslanica predsjednika vlade i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, okupilo se više od 100 zainteresiranih.

Zainteresirana javnost i predstavnici udruga, institucija i medija

U prostoru Hrvatske udruge poslodavaca, Radnička cesta 52, održan je okrugli stol pod nazivom “Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj”, kao jedna od aktivnosti inovativnog projekta RePlast 3D, kojeg provodi Udruga VISOKI JABLANI iz Rovinja, u partnerstvu so Centrom UP2DATE iz Zagreba. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Izlagači Okruglog stola bili su:

  • izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Katarina Ivanković Knežević,
  • sc. Marko Jelić, Gradonačelnik grada Knina,
  • Milka Kosanović, Direktorica odnosa s članstvom HUP-a,
  • dr.sc. Neven Šerić, Sveučilište u Splitu, Ekonomski Fakultet,
  • -Teodor Petričević, Direktor Konzorcija društvenih poduzeća ACT grupa,
  • Ivan Božić, Upravitelj u Socijalnoj zadruzi Humana Nova,
  • Mihaela Jović karešin, voditeljica projekta RePlast 3D i predsjednica Udruge Visoki jablani.

S lijeva na desno: izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Katarina Ivanković Knežević, dr. sc. Marko Jelić, Gradonačelnik grada Knina, Milka Kosanović, Direktorica odnosa s članstvom HUP-a, prof. dr.sc. Neven Šerić, Sveučilište u Splitu, Ekonomski Fakultet,

I društvena poduzeća su poduzeća i kao takva trebaju biti orijentirana na tržište. “U RH još uvijek nemamo javnu podršku, kako riješiti pitanja promocije, plasmana proizvoda, itd. Nema stalne financijske podrške, nedostaju modeli financiranja, nemamo razvijeno tržište društvenih investitora, nemamo obrazovne programe, nema istraživanja – sve to fali u području društvenog poduzetništva.” – naglasio je Teodor Petričević.

Prof. Neven Šerić naglasio je važnost razvoja gospodarstva kroz zelenu ekonomiju i otvaranje novih radnih mjesta u tom području kao što je to ciljano kroz projekt RePlast 3D.

“U područje društvenog poduzetništva dospjeli smo “iz sile i nevolje” jer nema drugih opcija za zapošljavanje. nedostaje nam i statistika koliko društvena poduzeća doprinose gospodarstvu zemlje.” – kaže Milka Kosanović.

“3D printing je budućnost svega. Tko bude znao 3D dizajnirati i printati, imat će posla, bit će konkurentan na tržištu rada. A lokalne jedinice su jako zainteresirane za ovaj oblik razvoja gospodarstva.” – podvukao je dr.sc. Marko Jelić, Gradonačelnik grada Knina.

“Društveno poduzetništvo još uvijek počiva na entuzijazmu pojedinaca. Ključni faktor provedbe Strategije je činjenica da ćemo financije osigurati kroz EU fondove. Trenutno je 18 projekata u provedbi, vrijednih 10 milijuna kn, a do kraja godine raspisujemo još natječaja. Npr. “Jačanje poslovanja za društveno poduzetništvo” ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna

Još uvijek je potrebno poticati društveno poduzetništvo.” – ističe Katarina Ivanković Knežević.

Kroz raspravu je akcentirana i mogućnost resocijalizacije raznih marginaliziranih društvenih skupina što donosi uštede u više segmenata državnih troškova jer se smanjuju izdaci po socijalnim osnovama za pojedine skupine građana.

Ključnu poruku društvenim poduzetnicima poslao je Teodor Petričević iz ACT grupe:

“Nemojte se fokusirati samo na projektno financiranje. Projekti ne smiju biti veći dio financiranja društvenih poduzeća.”