ICCROATIA ZADAR

ICCROATIA ZADAR 2018

ICC Croatia logo

 

Ponosno objavljujemo – ICC kamp u Hrvatskoj! Centar UP2DATE domaćin je međunarodnom ICC kampu koji će se po prvi puta održati u Hrvatskoj 2018. godine. Kamp organiziramo u suradnji sa sveučilištem u Zadru.

ICC (International Camp on Communication and Computer) je kamp gdje  mladi u dobi od 16 do 25 godina svakodnevno aktivno sudjeluju u radionicama na kojima razvijaju svoje informatičke, komunikacijske i socijalne vještine s ciljem lakšeg uključivanja u život zajednice u kojoj se obrazuju, žive i/ili rade.

Kako je nastao ICC kamp?

Na austrijskom Sveučilištu u Linzu, odjel “Računalna znanost za slijepe” i “Studijski centar za slabovidne učenike” na Sveučilištu u Karlsruheu (TH), započelo se s radom na podupiranju slijepih i slabovidnih studenata da bi im se omogućilo jednake uvjete učenja u glavnim područjima studija.

Visoka složenost ovog procesa za slijepu i slabovidnu mladež u smislu tehničkih, pedagoških i socijalnih aspekata traži rani početak priprema, čak i prije njihova ulaska na sveučilište. Zato je razvijen ICC. ICC je događaj koji započinje taj proces i potiče mlade na maksimalan angažman da bi završili srednju školu i pripremili se za ulazak u visoko obrazovanje i na tržište rada.

Nakon 25 godina, ICC je i dalje događaj koji učenike/studente ohrabruje, snaži, podupire i motivira.

Cilj ICC kampa

– Cilj ICC kampa je osvješćivanje mladih slijepih i slabovidnih učenika o prednostima učinkovitog korištenja informacijske i komunikacijske tehnologije, kao i pomoćnih tehnologija, što su “must” vještine, gdje se nastoji poboljšati tehničke i socijalne sposobnosti i podići razinu mobilnosti;

– Podržava studente u njihovom izboru za daljnje edukacijske i profesionalne puteve te ih motivira na ranu i temeljitu pripremu prije početka obrazovnog i/ili radnog procesa;

– Izvrsna je prilika za uspostavljanje kontakata sa slabovidnim i slijepim vršnjacima iz drugih zemalja te za razmjenjivanje znanja i iskustava, kao i za umrežavanje.

Osim toga, ICC utječe na donošenje bitnih odluka o tome što i gdje studirati, pomaže saznati kako organizirati svoje obrazovne obaveze i gdje se obratiti za potrebnu savjetodavnu i informativnu potporu.

A kako nam je bilo prijašnjih godina?

 

“ICC je iznimno korisno iskustvo da bi mladi spoznali razmjere podrške koju razvijene zemlje nude osobama s invaliditetom i da osobno dožive mogućnosti novih tehnologija koje su im na raspolaganju.”

Nikola Glibo

 

“Nakon 2 ICC kampa ja sam bogat čovjek! Imam puno poznanika diljem Europe i Balkana, unaprijedio sam znanje engleskog jezika, poboljšao informatičke vještine, maksimalno sam socijaliziran kroz radionice socijalnih vještina i ako ovako nastavim, ni ne slutim gdje bi mi mogao biti kraj.”

Antonio Vicković