Dogodio se povijesni trenutak! PRVI puta u Hrvatskoj!

Tri knjige Štaglja na jezeru Gun. >Three books „The Barn at Gun Lake“.
Tri knjige Štaglja na jezeru Gun.

Konačno, PRVI puta u Hrvatskoj, jedna jedinstvena knjiga! Jedinstvena jer je objavljena istovremeno i u standardnoj tiskanoj verziji, i u audioformatu, i na Brailleovom pismu.

Zatim, svaki osnovnoškolac obuhvaćen projektom “Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti!”, kroz koji je knjiga objavljena, dobio je jedan primjerak na poklon. A i glavni junak je poseban na literarno neuobičajen način. Javnost je suočena s tajnom Štaglja na jezeru Gun, američkih autora Johnniea Tuitela i Sharon Lamson, u knjižnici Tina Ujevića, Ul. grada Vukovara 14, 22. travnja. Ulomke iz knjige čitali su: Jelena Perčin, zvijezda hrvatskoga glumišta, Tin Karešin, učenik 1. razreda OŠ V. Nazora iz Rovinja, i Laura Džalto, slijepa učenica 6. razreda OŠ Prečko, koja je čitala ulomak na Brailleovom pismu.

O knjizi su govorili: dr.sc. Mario Kovač, recenzent, Mihaela Jović Karešin, urednica hrvatskog izdanja, Ivona Nakić Vojnović, viša savjetnica za razrednu nastavu u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Među okupljenim uzvanicima bio je čak i jedan saborski zastupnik, gospodin Marko Sladoljev.

Ovaj pustolovni dječji roman, kojeg je prevela i publicirala Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani iz Rovinja, dio je projekta “Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti!” kojeg u partnerstvu provode Centar UP2DATE iz Zagreba , Udruga Visoki jablani iz Rovinja i Udruga Poseban prijatelj iz Dubrovnika uz financijsku podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule i Grada Dubrovnika.

Temeljna projektna aktivnost je provedba interaktivnih radionica za osnovnoškolce s ciljem širenja kulture tolerancije i razumijevanja “drugog i drugačijeg”, a osnovna ideja je prevenirati i suzbijati diskriminaciju i vršnjačko nasilje kroz senzibiliziranje djece i mladih za potrebe, ali prvenstveno za sposobnosti i kapacitete njihovih vršnjaka s poteškoćama u razvoju. Videosnimku događaja možete pogledati koristeći ovaj link.