Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti!

Edukativna radionica s djecom. Educational workshop with the kids.
Edukativna radionica s djecom.

Uspješno je proveden projekt „Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti!“ kojeg su partnerski realizirale udruga Visoki jablani iz Rovinja, udruga Poseban prijatelj iz Dubrovnika i Centar UP2DATE iz Zagreba.

Glavna projektna aktivnost bile su interaktivne radionice za osnovnoškolce, učenike 5-ih razreda dviju dubrovačkih osnovnih škola: OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića, te učenike svih razreda OŠ Braće Glumac s Lastova. Interaktivne radionice temeljene su na saznanjima i nedoumicama učenika dobivenim čitanjem dječjeg krimića Štagalj na jezeru Gun, američkih autora Johnniea Tuitela i Sharon Lamson, u kojem je glavni junak dječak s cerebralnom paralizom.

Dakle, više od 200 učenika kroz igru i direktan kontakt s edukatoricama učilo je prihvaćati različitost, strpljivo komunicirati, tolerirati drugačijega od sebe, pronalaziti nove nenasilne načine rješavanja nesporazuma, pružati potrebnu pomoć i podršku osobama oko sebe umjesto nametanja suvišne pomoći iz sažaljenja… Dva školska sata nisu bila dovoljna za sva konkretna pitanja o stvarnim životima, prilagodbama i mogućnostima osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Najveći broj učenika ističe da su najviše naučili kroz igre, također velik dio učenika zainteresiran je za nastavak serijala o družini s jezera Gun, a manji broj učenika navodi samo općenito zadovoljstvo radionicom. Na kraju je svaka škola dobila zahvalnicu, a svaki učenik diplomu sa svojim imenom za sudjelovanje na radionici ispisanu i latinicom i Brailleovim pismom.

Cilj projekta je širenje kulture tolerancije i razumijevanje „drugog i drugačijeg“ među osnovnoškolcima, a osnovna ideja je prevenirati i suzbijati diskriminaciju i vršnjačko nasilje kroz senzibiliziranje djece i mladih za potrebe, ali prvenstveno za sposobnosti i kapacitete njihovih vršnjaka s poteškoćama u razvoju.

Projekt „Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti!“ sufinancirali su Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta sa 50000 kuna i Grad Dubrovnik kroz projekt „Različitost je naše bogatstvo – učimo se toleranciji i suradnji“ s 24000 kuna. Radionice su provedene u sklopu građanske akcije „Živimo s razumijevanjem!“ i u dvije rovinjske osnovne škole: OŠ Vladimira Nazora i OŠ Jurja Dobrile, uz financijsku potporu regionalne Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule. To je još dodatnih više od 200 učenika.

“Djeca nemaju predrasude dok im ih ne „usadimo“. Otvorena su za nova saznanja i iskustva. Za izgradnju kvalitetne i sretne ličnosti, izuzetno je bitno da dijete spozna bogatstvo različitosti i razvije kvalitetne odnose s “drugačijima od sebe”, razumijevajući da smo svi u svojoj biti isti, s istim dominantnim željama i potrebama.”

– Mihaela Jović Karešin, urednica knjige

Ovaj projekt prilagođen je djeci i mladima i radionice se provode na njima najprihvatljiviji način – kroz igru i zabavu – što daje velike rezultata u malo vremena.