20-ak slijepih osoba u zagrebačkom mučilištu

Ljudska lica u sjeni. Human faces in shadow.
Ljudska lica u sjeni.

I krvnik nam bijaše sklon, i milosrdan u ovo blagdansko vrijeme pa svi preživjesmo posjet Muzeju torture i uspješno se vratismo iz mračnoga srednjega vijeka.

A mračan je zaista bio! To dokazuje impozantan broj, lepeza idejnih rješenja i načina primjene sprava za mučenje i egzekuciju ljudi koje su izložene u TORTUREUMU, u Tkalčićevoj 13 na prvom katu. Pojedinci iz naše grupe, osobito neke slijepe osobe, ostali su zgroženi ljudskom svirepošću koja je premašila njihova najstrašnija naslućivanja. Izdvajamo nekoliko izjava: “Zar ovo može normalan čovjek drugom čovjeku učiniti svjesno, namjerno?” “Takve okrutnosti nema ni u životinja! Zato čovjeka nemojte nazivati životinjom jer one nisu ovako okrutne.” “Meni je zanimljivo ovo proučavati s odmakom od tog vremena. Poučno je, ali me rastužuje pomisao da negdje možda još uvijek ima takvih ružnih kažnjavanja.” “Preporučam svima da ovo dođu vidjeti ili dodirnuti jer će nakon toga biti zadovoljniji količinom i razinom svojih današnjih ljudskih prava.” “Ja ne znam što da kažem, osim one narodne: pametnome dosta. Drago mi je, ustvari, što ovo ne mogu prepričati pa ću reći poznanicima da sami dođu i prožive pogled na indikatore povijesnih strahota.” “Želim samo reći da je ovo vrijedno iskustvo, pogotovo ideja s krvnikom.”

Muzejski postav upotpunjen je zvučnom kulisom, a efekt je pojačan zamračenjem prostora. Neki od izložaka koje smo vidjeli, dodirnuli, ili čak isprobali, su: stolac sa šiljcima, rastezalo, nirnberška djevica, brnjica ili krotiteljica lajavica, maske za sramoćenje, štipalice, čupalice, lomilice kostiju, žigovi za stigmatizaciju, bičevi… Posebna je atrakcija tamnica i kavez u njoj u kojem su se mnogi posjetitelji željeli fotografirati. Budite hrabri i bar jednom posjetite Muzej torture, a do tada pogledajte naš izbor fotografija.